Projektet



Sea For Society (SFS) är ett europeiskt projekt som finansieras av DG Research & Innovation och omfattas av programmet Vetenskap i Samhället (Science in Society). Projektet inleddes den 1 juni 2012 och har en varaktighet på 42 månader. Kortfattad beskrivning:

Projekttitel . Sea For Society
Projektförkortning. SFS
Finansieringsprogram (FP7) . Vetenskap i samhället (Science in Society) – 2011-1, Mobilisering och ömsesidigt lärande (MML)
EU-stöd .  4 260 milj Euro
Startdatum . 1 juni 2012
Slutdatum . 30 november 2015
Antal partner . 20
Antal associated partner . 8
Antal länder . 12
Projektsamordnare . Nausicaá, Frankrike




Mot ett havsvänligt samhälle (Blue Society), mot ett nytt samhälle




SFS samlar forskare, miljöorganisationer, det civila samhällets organisationer, vuxna individer och ungdomar i en process för ömsesidigt lärande och konsultation samt gemensamt agerande för att arbeta med viktiga frågor, identifiera övergripande teman och föreslå utmaningsdrivna lösningar. Allt för att säkerställa att europeiska medborgare använder sig av en hållbar hantering för marina ekosystemtjänster.



SFS kommer att tillhandahålla information om konsultationsprocessen till ledningsorgan inom forskning och utveckling samt hav- och sjöfartspolitik, för att etablera konceptet Blue Society (ett havsvänligt samhälle) och förbättra styrningen av havsrelaterad forskning på regional, nationell och europeisk nivå.



Projektet är indelat i tre huvudfaser:
  •  Konsultationsprocess
  • Mobiliseringsarbete
  • Konceptet Blue Society (ett havsvänligt samhälle)


SFS-projektets konsultations- och mobiliseringsfaser utgör viktiga steg för att lyfta fram de gemensamt framtagna rekommendationerna för en bättre framtid för alla.

1. KONSULTATIONSPROCESSEN


Samrådsfasen baseras på principen om en inkluderande dialog. Målet är att engagera intressenter samt vuxna och unga individer i projektets sex nyckelfrågor för att säkerställa ett inkluderande arbetssätt. Samråd sker i två led:
  • Konsultation med intressenter
  • Konsultation med allmänheten/ungdomar


SFS har definierat nio geografiska områden för konsultationsprocessen (Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Norge, Polen, Portugal, Spanien och Sverige) i Europa för att säkerställa att dialogen har deltagare från olika geografiska områden och kulturer och engagerar såväl intressenter som vuxna och ungdomar kring sex nyckelteman.

Nyckelteman:
Livsmedelsförsörjning | Fritid och turism | Människors hälsa | Boende | Transport | Energi



Resultaten av denna konsultationssfas kommer att analyseras och jämföras över nationsgränserna för att identifiera likheter och skillnader i olika regioner och kulturer i Europa, vilket kommer att bidra till utvecklingen av konceptet Blue Society (ett havsvänligt samhälle).





Deltagarna kommer sedan att informeras om resultatet, för att de ska kunna tänka över dessa och vidta åtgärder på regional/nationell nivå (mobiliseringsarbete). På så sätt illustreras fördelen med att vara delaktig i processen.

Om du vill ha mer information om konsultationsprocessen i Sverige, kan du klicka här.


2. MOBILISERINGSARBETE
De nya kunskaper som inhämtas genom konsultationsprocessen ska föras vidare till en mobiliseringsfas där en plan utformas för att föra ut dessa kunskaper till en mycket större och bredare publik med fokus på att hjälpa aktörer och individer att vidta verkliga åtgärder för de utmaningar som har identifierats.


En del av mobiliseringsarbetet kommer att omfatta utbildning för att öka kunnandet hos vetenskapsråd, multiplikatorer och det civila samhällets organisationer, vetenskapsmuseum/akvarium, journalister, informatörer på havsinstitut, etc, genom ett program med namnet "Sea Academy".

3. KONCEPTET BLUE SOCIETY (ETT HAVSVÄNLIGT SAMHÄLLE)

SFS kommer att utveckla konceptet Blue Society (ett havsvänligt samhälle) som ett bidrag till arbetet med den europeiska strategin för år 2020 "Smart och hållbar tillväxt för alla". Under konsultationsprocessen presenteras konceptet för intressenter, det civila samhällets organisationer och individer, och deras feedback kan sedan användas för att berika och definiera konceptet samt identifiera var ytterligare forskning behövs för att kunna uppnå lösningar för ett havsvänligt samhälle.

Blue Society är ett koncept som inspirerats av Green Economy (grön ekonomi) som utvecklats globalt inom FN. Utgångspunkten är att det finns två nödvändiga funktioner som måste integreras i samhället: 1) tillfredsställa behoven för dagens innevånare på planeten och 2) bevara existensmedel för kommande generationer. För det här projektet gäller detta främst resurser och tjänster som kommer från havet.

Konceptet Blue Society fokuserar främst på människorna. Det uppmuntrar samhället att vidta åtgärder och gör alla delaktiga i implementering av lösningar. I sista ledet utmanas samhället att identifiera ett havsvänligt samhälle som är acceptabelt och säkerställer kommande generationers framtid. 

Budskapet om Blue Society kommer att spridas genom föreläsningar på olika ställen, för att påverka den havsrelaterade politiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar