måndag 25 augusti 2014

Blåfärgade krabbor: elever hjälper forskare


Idag anordnade Sea for Society en sommaraktivitet för skolever på Ytterbyskolan. De ca 25 eleverna och deras lärare, Johanna, hade fått i uppdrag att fiska upp en blåfärgad strandkrabba på Nordön, som marinbiologen Matz Berggren (Göteborgs universitet) ville undersöka närmare. Varför är strandkrabborna blåfärgade? Den frågeställningen ville Matz gärna hitta ett svar på.

Utöver fisket och många glada skratt och tillrop fick skolelverna sig också en pratstund med marinbiologen Matz Berggren, som glatt delade med sig av sina krabbkunskaper till eleverna. Totalt fiskades det upp över 100 krabbor men endast en var ordentligt blåfärgad.

Nästa steg blir att undersöka den blåfärgade krabban både morfologiskt och genetiskt. Är det en genetisk förändring som orsakar den blåa färgen? Eller är det en ny art?




1 kommentar:

  1. Reverso fake rolex började som en sportklocka för polospelare som ville skydda glaset på sina klockor dagarna innan fake Rolex safirkristall. Men Jaeger-LeCoultre har gjort kvinnors versioner åtminstone sedan 1931 - ett rolex replica stycke från den eran inspirerade den nya Reverso One. Den livliga röda på den främre ratten är resultatet Rolex replica av flera skikt av lack över en solstrålande guillochémönster, även känd som flinqué. Kombinationen av de två ytorna är rolex kopia mer skimrande än vanlig lack och ljusare än vanlig guilloché. Den matchande rödvinfärgade alligatorremmen gör att den fake cartier sticker ut ännu mer. Det rostfria höljet är en mycket bärbar 40 mm lång, 20 mm bred och 7,9 mm fake IWC tjock, och den ges en ganska hög polering. Baksidan är tom, och det är medvetet - det fake audemars piguet kan anpassas av ägaren med en gravering av ett betydande datum, specialmeddelande eller en valfri design. En rad med 27 diamanter på fake panerai totalt 0,3 karat sträcker sig gadroonerna längst upp och ned i fodralet. De är sädessatta, vilket innebär att de är fake hublot omgivna av så lite metall som möjligt för att möjliggöra mer ljus. Rörelsen är kvarts. Det fake seiko prissätts till
    $ 5350
    .

    SvaraRadera